Monumentaal werk

Op deze pagina kunt u wat meer lezen over gerealiseerd monumentaal werk.

Schaduwen van Licht

Den Helder - De jongste aanwinst op het gebied van kunst in de openbare ruimte van Den Helder is het monument 'Schaduwen van Licht'. Dat siert sinds 20 mei 2009 het plein voor het Marinemuseum. Het werd vervaardigd door kunstenares Caroline Hörchner en is gegoten van brons.

example graphic

Begin 2008 wilde de Koninklijke Marine een kunstwerk laten vervaardigen om overleden marinepersoneel te herdenken. In oktober van dat jaar werd gekozen voor de ingezonden schets van Hörchner. De opdracht hield in dat het kunstwerk wel voor de herdenking op de derde donderdag van mei 2009 klaar moest zijn. "Dat was buiten gewoon hard werken. Het werd in eerste instantie in polystyreen en boetseerwas opgebouwd. In de gieterij in Bogart (Druten) werd het in zestien delen gesneden en in brons gegoten", vertelt Hörchner.

De afwerking werd door de kunstenaar zelf gedaan. Het kunstwerk is vier meter hoog en vier meter breed. Tot een dag voor het vertrek naar Den Helder werd er nog gewerkt om het monument zijn uiteindelijke kleuren te geven. Onder begeleiding van de Marechaussee werd het kunstwerk op een dieplader naar Den Helder vervoerd, waar het nog een dag duurde om het monument op Willemsoord te plaatsen. Hiervoor was een hoogwerker nodig, die het twee ton zware monument op zijn fundament kon tillen.

Een kunstwerk waar visie en symboliek achter schuil gaat. "De symboliek is erg krachtig in het monument. De lichtgebogen muur vormt een deel van de levenscirkel. De drie uitgehouwen mens silhouetten symboliseren de overledenen en de leegte die zij achterlaten. Aan de bovenzijde de golven die zowel voor het maritieme als de golf van emotie staan, die de dood met zich meebrengt", licht de kunstenares toe. "De boot met de drie treurende mensen staat symbool voor de nabestaanden die doorvaren in het leven."

Ook de getallen zijn bewust gekozen. "De vier pilaren staan voor het symbool Aarde, de vier elementen - aarde, water, lucht en vuur en de drie silhouetten staan voor de drie-eenheid, het getal van de hemel. Vier en drie is dus aarde en hemel, staat gelijk aan leven en dood." Tot slot heeft de titel ook nog een verborgen betekenis. 'Schaduwen van Licht' heeft betrekking op het effect wanneer de zon op het monument schijnt. "De dood mag dan gaten geslagen hebben in mensenlevens, er is ruimte voor mooie herinneringen. In de slagschaduw van het monument zijn het de silhouetten waar het licht blijft schijnen."

example graphic

Prins Willem van Oranje en Anna Gravin van Buren

Buren - Op de Markt bevindt zich het voormalige stadhuis van Buren. Sinds 1988 is hier het museum 'Buren & Oranje' gevestigd, dat u uitgebreid informeert over de relatie tussen het oude graafschap en stadje Buren en ons Oranjehuis. Over Prins Willem van Oranje en zijn eerste bruid Anna Gravin van Buren, de enige Nederlandse echtgenote van ons regerende vorstenhuis.

example graphic

Het standbeeld van Willem van Oranje met zijn eerste zoon Philip werd in opdracht gemaakt van de Gemeente Buren. Dit beeld heeft de kunstenares Lia Krol samen met Caroline Hörchner gemaakt. Caroline maakte ook Anna van Buren met hun dochter Maria.

Het beeld dat zowel landelijke als internationale bekendheid geniet, is veelvuldig gefotografeerd en te vinden op het internet. Klik hier voor een voorbeeld daarvan.